Bahçelievler - İstanbul info@istanbulpediatri.com +90 (212) 441 42 00
Uzmanlığımız Sadece Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları...

Bahar Nezlesi

Bahar nezlesi, diğer adıyla alerjik nezle, süt çocuğu ve çocuklarda sık rastlanan bir hastalıktır. En sık belirtiler dolu bir burun, şeffaf burun akıntısı, burun ve gözlerde kaşıntı, aksırık nöbetleri ve boğazda kaşıntı hissidir. Daha çok astım gibi solunum yolu alerjisi olan çocuklarda görülür.

Yılın belirli zamanlarında görülüyorsa mevsimsel alerjik nezle denir. Buna polen, ot ve yabani otlar gibi ev dışı uyaranlar neden olur.

Yılın belirli zamanlarında değil de her zaman görülüyorsa “perennial” alerjik nezle (sene boyu süren) adını alır. Bu kez uyaranlar ev içi temasla alınır: ev tozu akarı, küf, ev hayvanları vs.

Alerjik selam:Alerjik nezlesi olanların tipik burun kaşıma hareketidir. Avuç içiyle burun yukarı doğru sürtülerek kaşınır. Bu hareketin yıllar boyu tekrarına bağlı olarak burun sırtında enine bir çizgi bile ortaya çıkabilir.

Gözaltlarında morluklar ve erguvani halkalar da alerjik nezleli çocukların burunlarındaki dolgunluktan ve buradaki kan akımının yavaşlamasından kaynaklanır.

Alerjik nezlenin tedavi edilmemesi halinde sinüzit ve orta kulak iltihabı gelişebilir. Sinüzit ise geniz akıntısı yaparak astımda kötüleşmeye neden olabilir.

Tanı:Alerjik nezleye benzeyen diğer burun hastalıklarının ayırt edilmesi için bir kez olsun kulak burun boğaz uzmanı tarafından da muayene edilmeli, alerjik nezlenin tipik burun bulguları gözlenmelidir. Burun akıntısından sürüntü alınarak eozinofil adlı alerji hücresi sayımı yapılabilir. Kanda alerji ile ilgili testler ve cilt testleri planlanabilir.

Copyright © 2016 İstanbul Pediatri Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Merkezi