Bahçelievler - İstanbul info@istanbulpediatri.com +90 (212) 441 42 00
Uzmanlığımız Sadece Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları...

6-9 Aylık Bebeğin Beslenmesi

EK GIDALAR

BU BESLENME ÖNERİLERİ İLK 6 AYINDA SADECE ANNE SÜTÜ İLE BESLENEN VE DEVAMINDA DA ANNE SÜTÜ YETERLİ OLAN BEBEKLER İÇİNDİR. DİĞER DURUMLAR İÇİN FARKLI BESLENME ÖNERİLERİ İLE DAHA ERKEN VE YOGUN EK GIDALAR DOKTORUNUZ TARAFINDAN ÖERİLEBİLİR

Son yıllarda bebek beslenmesinde önemli değişiklikler olmuştur. Daha önceleri erken başlanan ek gıdalar olabildiğince ötelenmiş, ilk 6 ay tüm bebeklerin sadece Anne sütü ile beslenmesi, 6-9 aylar arasında da ağırlıklı olarak Anne sütüyle beslenmeye devam edilmesi önerilmektedir. 6 aydan sonra çok az miktarda Anne sütünü tamamlayıcı olarak ek gıdaların başlanması gerekmektedir. Anne sütü yeterli, tartı alımları normal olan bebeklerin 6-9 aylar arasında 2-3 çay bardağı kadar ek gıda alması yeterlidir. 6 aydan sonra önce Anne sütü, arkasından ek gıda verilmelidir.

İlk başlanacak ek gıdalar etli sebze püresi ile tahıllı kaşık mamalarıdır.

Etli Sebze Püresi(Öğle öğünü)

6 aydan sonra Anne sütünü tamamlayıcı olarak başlanacak ilk gıdadır. Başlarken 1.gün; bir sebze(havuç, patates veya kabak) suda haşlanır, kaşıkla püre haline getirilir ve bebeğe verilir. 2. ve 3. gün; diğer sebzeler aynı şekilde haşlanır, kaşıkla ezilir ve bebeğe verilir. 4.gün; 3 kez çekilmiş yağsız dana eti veya bebek alerjik yapılı ise kuzu eti öğün başına bir kibrit kutusu olacak şekilde haşlanır, gereğinde kavrulur, daha sonra sebzeler çok az su ile iyice haşlanarak etli sebze püresi haline getirilerek verilir. 2. Haftada etli sebze püresinin içine ıspanak, maydanoz, semiz otu, dere otu, kereviz, pırasa gibi diğer sebzeler ile irmik veya pirinç katılarak sebze çorbası zenginleştirilir. 1 yaşın altında patlıcan kullanılmamalı, ıspanaklı sebze püreleri günlük tüketilmelidir.

Tahıllı Kaşık Mamaları (Akşam Öğünü)

D.S.Ö.(Dünya sağlık örgütü)’nün 6 aydan sonra Anne sütünü tamamlayıcı olarak önerdiği ikinci ek gıdadır. Akşam öğünü olarak verilmektedir. Pirinçli muhallebiler veya pirinç unu ile evde yapılan muhallebiler yerine mutlaka tahıllı kaşık mamaları kullanılmalıdır. Piyasada sütlü veya sütsüz bir çok tahıllı kaşık mamaları mevcuttur. Çok tahıllı(6-8 tahıl arası) kaşık mamaları kullanılmalı, sütlü olanlar su ile, sütsüz olanlar devam sütü veya Anne sütü ile hazırlanmalıdır.

Kahvaltı (Sabah Öğünü)

Yeni beslenme programında 7. veya 8. ayda azar miktarda Anne sütünün tamamlayıcısı olarak verilecek 3. ek gıda kahvaltıdır. Sabahları 1 çağ bardağı devam sütü veya Anne sütü veya taze sıkılmış meyve suyu içine 2 dilim bebek ekmeği veya tercihen tam buğday veya tahıl bazlı ekmek, ¼ ile ½ adet iyice haşlanmış katı yumurta sarısı, 1 kibrit kutusu kadar tuzsuz beyaz peynir veya labne peyniri karıştırılır, çok sulu kıvamda olursa içine 2-3 ölçek tahıllı kaşık maması eklenir ve bebeğe verilir. Kahvaltı içine  1 tatlı kaşığı kadar pekmez eklenir. Tartı alımı düşük olan çocuklarda 2. haftadan sonra 1 fındık tanesi kadar tereyağı veya 1 ceviz içi eklenebilir.

Meyve Püresi

Daha önceleri 6 aydan sonra ilk başlanan ara öğünlerden biri olan meyve suyu ve püreleri, yeni beslenme programında 8. Veya 9. Ayda çok azar miktarda başlanan bir ara öğün olmuştur. Elma, armut, şeftal, muz, kayısı, üzüm tarzı meyveler püre şeklinde azar miktarda verilebilir.

Yoğurt

Yoğurtta aynen meyve püresi gibi, ilk verilecek ek gıdalar listesinden çıkarılmıştır. 8. veya 9. Ayda günlük taze pastörize sütlerden hazırlanan yoğurt 1 çay bardağı miktarında ara öğün olarak bebeğe verilebilir.

Copyright © 2016 İstanbul Pediatri Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Merkezi